De beste verhalen

Naar mijn smaak hebben de beste verhalen een aantal eigenschappen gemeen.
In de eerste plaats het uitvoeren van een missie. De hoofdpersonen gaan altijd ergens naar toe, moeten ergens zien te komen of hebben een bijzondere taak om uit te voeren. Een missie. Een queeste. Dit is duidelijk in het leven van Noach of Mozes, maar ook in Don Quichotte. Er zijn nog veel meer voorbeelden. Koning Arthur. De Drie Musketiers. In The Lord of the Rings moet een groepje zonderlingen een ring vernietigen in het vuur van Mordor, allerlei gevaren op hun weg tegenkomende. In de tekenfilm Ice Age 1 moet een baby door een kudde van mislukkelingen, bestaande uit een eenzame mammoet, een verbannen tijger en een knotsgekke luiaard, teruggebracht worden naar zijn familie.
In tweede plaats zijn de hoofdpersonen van goede verhalen altijd outcasts. Verhalen die altijd gaan over een eenling die zich onbegrepen waant. De hoofdpersonen kunnen maatschappelijk succesvol zijn maar voelen zich vaak onbegrepen, buitengesloten, uniek en bijzonder, maar daardoor ook onzeker, zoekende. Zelfs als het superheroes zijn. De lezer identificeert zich daarmee want we voelen ons allemaal onbegrepen, enz. Bilbo is maar een kleine burgelijke en nietsbetekenende hobbit die een loodzware missie in de maag wordt gesplitst.
Een goed verhaal valt of staat met de kwaliteit van de personages. Nergens zijn die beter ontwikkeld dan in de verhalen van Marvel (Iron Man, Hulk, Captain America…) en DC Comics (Superman, Batman…). Als de personages voldoende dimensie hebben, schrijft het verhaal zichzelf.
In de derde plaats speelt het decor een gigantische rol. Niemand was daar meer bedreven in dan Tolkien die letterlijk decennia bezig was met het scheppen van een secondaire wereld, genaamd Middle Earth, met haar ontstaansgeschiedenis, mythologie, landschappen, geografie en talen. Dit alles, opgetekend in onder andere The Silmarrilion, vormt het rijke decor voor de prachtige verhalen in The Hobbit en in The Lord of the Rings trilogie. CS Lewis was ook een meester in het scheppen van werelden. In de 7 boeken van de Narnia-serie is een compleet boek gewijdt aan de ontstaangeschiedenis van Narnia. In het eerste en het tweede boek van The Space trilogie van CS Lewis worden ook totaal nieuwe werelden gecrëeerd. Hetzelfde in de animatieserie Ice Age met adembenemende landschappen die de visie van de ijstijd van de makers weergeeft. Maar bijvoorbeeld ook de film Avatar.
Dit is de kracht van goede verhalen, die net zo hard nodig zijn om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen als onderwijs en beleidsbeïnvloeding.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: