Afschaffing van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is nodig om de ACS-landen toegang te geven tot de Europese markt

Staatsecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken schreef op zijn weblog het artikel “Naar nieuwe handelsafspraken met Afrika?” Hieronder staat de reactie die ik daarop heb geschreven:

Om de ACS-landen toegang te geven tot de Europese markt, moet eerst het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie zo snel mogelijk afgeschaft worden, anders kan er geen sprake zijn van vrije handel. Alleen dan krijgen de (West-)Afrikaanse landen een eerlijke kans om landbouwproducten te exporteren op de Europese markt. Ontwikkelingssamenwerking heeft daarom weinig zin zolang het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid nog bestaat.

Ik probeer hiermee te benadrukken dat van ontwikkeling geen sprake kan zijn zolang er nog handelsbarrières bestaan die vrije handel onmogelijk maken en die uiteindelijk ook ingaan tegen de afspraken die zijn gemaakt binnen de Wereldhandelsorganisatie. Dit is een kwestie van coherentie. De nieuwe handelsafspraken let de ACS-landen zijn daarom niet voldoende. Met name het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie is niets meer dan een protectionnistische maatregel die het beste zo snel mogelijk afgeschaft moet worden. Alleen dan krijgen ACS-landen een eerlijke kans om zich te ontwikkelen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: